Sinun mahdollisuutesi

Viime vuodet ovat horjuttaneet turvallisuuden tunnetta dramaattisesti. Venäjä aloitti helmikuussa 2022 hyökkäyssodan Ukrainaan, ja sodasta on kantautunut järkyttäviä uutisia viattomien ihmisten kohtalosta. Lähialueemme turvallisuustilanteen muuttumisen myötä Suomi jätti toukokuussa hakemuksensa Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natoon.
Koronapandemia ja sota ovat aiheuttaneet ruoan ja polttoaineiden hintojen rajun kasvun. Tämä tuntuu jokaisen kukkarossa ja aiheuttaa taloudellista epävarmuutta.
Moni miettii, miksi hyvä Jumala sallii tämän kaiken. Onko häntä edes
olemassa? Mikä ylipäätään on elämän tarkoitus? Nämä asiat nousivat esiin myös BBC:n tutkimuksessa, jossa kartoitettiin, mitkä kysymykset askarruttavat ihmisiä eniten.

Se löytyi – löydä sinäkin!

Elämän peruskysymykset

Elämä on täynnä kysymyksiä.
Joihinkin on helppo vastata.
Osa on vaikeampia.
Mikä on elämän tarkoitus?
Kuinka voin löytää rauhan?
Voiko elämäni muuttua?
 
Voit etsiä vastauksia lehtien
palstoilta tai 
ystäviltä tai filosofioista.
Onko mieleesi tullut,
että Jeesus voi olla 
vastaus kysymyksiisi?

Mikä on elämän tarkoitus?

Kuvittele, että aiot rakennuttaa talon. Olet tehnyt sopimuksen
rakennusyrityksen kanssa. Kauhistut huomatessasi, ettei rakennusmestari tutkikaan arkkitehdin piirustuksia vaan tekee työtä ilman mitään suunnitelmia. Ajattelematonta! Täytyyhän rakennusmestarin tietää, millainen perustus tehdään, miten seinät rakennetaan ja missä ovat ikkunoiden paikat. Vain sillä tavoin kodistasi tulee sellainen kuin on tarkoitus.
Sama pätee elämään. Kuinka voimme rakentaa elämäämme, ellemme kysy neuvoa elämän suurelta Arkkitehdiltä? Häneltä, joka on luonut meistä jokaisen, ainutkertaista tarkoitusta varten. Raamatussa sanotaan: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jeremian kirja 29:11)
Jumalalla on suunnitelma jokaiselle ihmiselle. Sinun elämälläsi on
tarkoitus. Tämän suunnitelman mukainen elämä tuo mukanaan paljon hyvää. Elämämme tarkoitus voi löytyä vain Jumalan avulla. Tämän ilmaisi kirkkoisä Augustinus vuosisatoja sitten seuraavin sanoin: ”Sinä olet tehnyt meidät itseäsi varten, Jumala, ja sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon sinussa.”
Kun pyydät Jeesusta, Jumalan Poikaa, elämäsi perustaksi, opit ymmärtämään, miksi sinut on luotu ja miksi elät. Hänen luotaan löydät todellisen rauhan ja vastauksen elämäsi kysymyksiin. Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Johanneksen evankeliumi 14:6)

Miten löydän rauhan?

Saatat elää pelon täyttämää tai ahdistavaa aikaa. Ehkä sinua huolestuttaa btyötilanteesi, jokin ihmissuhteesi, taloudellinen tilanteesi tai terveytesi. Mieltäsi voivat painaa lapsiasi tai muita omaisiasi koskevat asiat.
Älä jää yksin murheinesi. Jeesus lupaa antaa vaikeuksissa kamppailevalle sekä voiman että rauhan. Tämä on todella hyvä uutinen. Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Johanneksen evankeliumi 14:27)
Jeesus sanoo myös: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien
uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matteuksen evankeliumi 11:28)
”Sinä olet tehnyt meidät
itseäsi varten, Jumala,
ja sydämemme on levoton,
kunnes se löytää
levon sinussa.”
Augustinus

Voiko elämäni muuttua?

On myönnettävä rehellisesti, että teemme asioita, joita meidän ei pitäisi tehdä. Saatamme valehdella tai sanoa asioita, joita kadumme jälkeenpäin. Levitämme huhuja ja juoruja tai puhumme pahaa muista. Tällaiset väärät valinnat voivat viedä elämän umpikujaan.
Meillä on myös vääränlaisia asenteita. Ajattelemme ehkä olevamme muita parempia, tai pidämme itsekkäästi huolta vain itsestämme. Kaikki väärät teot, laiminlyönnit, kovat sanat ja asenteet ovat sitä, mitä Raamattu sanoo synniksi.
Vaikka pitäisimme itseämme miten hyvänä tahansa, synti erottaa meidät Jumalasta. ”Sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta”, Raamattu sanoo (Roomalaiskirje 3:23). Meidän ei kuitenkaan tarvitse jäädä tähän surkeaan tilaan, sillä Jeesus tarjoaa mahdollisuuden muutokseen.
Jeesus on ratkaissut syntiongelmamme. Hänen ansiostaan saamme anteeksi väärät tekomme ja laiminlyöntimme, asenteemme, pahat ajatuksemme — kaikki syntimme. Hänen kuolemansa Golgatan ristillä kaksituhatta vuotta sitten kuittasi meidän syntivelkamme. Anteeksi saaneina voimme elää oikeassa suhteessa taivaan Isään ja kokea hänen rakkautensa.
Kuvittele, että autoilija jää kiinni suuresta ylinopeudesta ja joutuu
oikeuteen. Tuomari ilmoittaa sakon määrän. Se on niin suuri, ettei autoilija pysty mitenkään maksamaan sitä. Silloin tuomari tulee hänen luokseen, avaa lompakkonsa ja tarjoutuu antamaan hänelle koko summan. Autoilijan tehtäväksi jää hyväksyä tai hylätä tuomarin tekemä tarjous.
Tai ajattele kahta veljestä, joista toinen on syyllistynyt murhaan. Syytön haluaa ottaa vastuun murhan tehneen veljensä puolesta ja menee vapaaehtoisesti vankilaan, vaikka ei ole tehnyt rikosta.
Esimerkit avaavat hieman sitä, mitä Jeesus on tehnyt puolestamme. Hän tietää syntimme ja väärät tekomme ja on valmis antamaan ne anteeksi. Hän kantaa syntimme rangaistuksen ja tarjoaa meille lahjana armoaan – täysin ilmaiseksi. Tehtäväksemme jää ottaa anteeksianto vastaan.

”Olen edelleen kaukana Jumalasta, 
ja se aiheuttaa sisäistä tuskaa 
tietäen, että hän on elämäni ja olemukseni. 
Tiedostan, että oma
kurjuuteni ja pahuuteni 
erottavat minut hänestä.”
Mahatma Gandhi

Elämäsi voi muuttua!

Pohditko ehkä tähän tapaan? ”Haluaisin seurata Jeesusta, mutta pelkään, etten kuitenkaan pysty elämään kristityn elämää. Olen tehnyt virheitä. Kadun tekojani. On kiusauksia, ja tulee puhuttua sopimattomia. En kykene sellaiseen elämään.”
Olet oikeassa. Vaikka olisit miten hyvä tahansa, et pysty elämään kristityn elämää omin voimin. Kun pyydät Jeesusta elämääsi, särkynyt suhteesi Jumalaan eheytyy ja voit aloittaa alusta hänen avullaan. Hän itse alkaa muuttaa elämääsi. Se on Jumalan työtä sinussa, ei omaa ponnisteluasi. 

Mitä Jeesus antaa sinulle? Hän antaa tarkoituksen ja päämäärän elämällesi. Elämääsi tulee rauha. Hän antaa kaikki syntisi anteeksi. Hän antaa sinulle voiman muuttua ja iankaikkisen elämän. Hän antaa sinulle voimaa päivittäin. Kun Jeesus on elämäsi perusta, Jumalan hyvä suunnitelma alkaa näkyä käytännössä ja tulla esiin elämässäsi. 
Jeesus lupaa paljon, mutta kuka hän oikein on ja voiko hänen lupauksiinsa luottaa?

Kuka Jeesus on?

Jeesus Nasaretilainen on maailmanhistorian merkittävin henkilö. Hänen syntymänsä muutti ajanlaskumme. Hänen vuokseen vietämme joulua ja pääsiäistä, helatorstaita ja helluntaita. Hänen vaikutuksensa näkyy myös maamme siniristilipussa.
 Raamattu kertoo, että Jeesus syntyi yliluonnollisesti neitsyen kautta ja eli maan päällä synnittömän elämän. Muutaman vuoden ajan hän opetti seuraajiaan, paransi sairaita ja auttoi vaikeuksissa olevia. Hänet tuomittiin kuolemaan ja naulittiin vähän yli 30-vuotiaana roomalaisten pystyttämään ristinpuuhun.
Jeesus nousi kuolleista kolmen päivän päästä hautaamisestaan. Hän ilmestyi ensin opetuslapsilleen ja sitten yli 500 ihmiselle. Neljänkymmenen päivän kuluttua useat ihmiset näkivät hänen kohoavan taivaaseen.
Jeesuksen tarina on ihmeellinen, joidenkuiden mielestä jopa liian uskomaton pitääkseen paikkansa. Heidän mielestään Jeesus on saattanut olla huomattava uskonnollinen vaikuttaja ja suuri opettaja, mutta ei hän sentään ole voinut olla itse Jumala.
Oxfordin yliopiston professori, kirjailija C. S. Lewis kuvaa tuollaista
tilannetta kirjassaan Tätä on kristinusko (2. painos 1985, s. 57): ”Jos joku, joka on pelkkä ihminen, puhuu sellaista kuin Jeesus, hän ei ole mikään suuri opettaja. Hän on joko yhtä hullu kuin mies, joka väittää olevansa paistettu muna, tai sitten hän on itse paholainen helvetistä. Sinun on tehtävä valintasi näistä vaihtoehdoista. Joko Jeesus oli – ja on – Jumalan Poika, tai sitten hän on hullu tai jotain sitäkin pahempaa.”
Lewis kirjoittaa myös: ”Voit passittaa hänet suljetulle osastolle, voit
sylkeä häntä ja tappaa hänet paholaisena, tai voit polvistua hänen eteensä ja nimittää häntä Herraksesi ja Jumalaksesi. Mutta älä yritäkään holhoavin äänenpainoin selittää, että hän oli suuri ihminen ja opettaja. Sitä mahdollisuutta Jeesus ei meille jätä.”

Tarua vai totta?

Oliko Jeesuksen Jumalaksi julistautuminen vain ensimmäisten kristillisten seurakuntien toiveajattelua? Lisäsivätkö Jeesuksen seuraajat tämän tulkinnan myöhemmin Raamattuun?
Suurin osa tutkijoista on sitä mieltä, että evankeliumit on kirjoitettu
vain muutamia vuosikymmeniä Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. Silloin monet Jeesuksen omin silmin nähneet ja hänen opetuksiaan kuunnelleet ihmiset olivat vielä elossa. He olisivat helposti voineet kumota kirjoitettujen evankeliumien väitteet, jos ne olisivat olleet valhetta tai vääristeltyjä.
Evankeliumien historiallisesta luotettavuudesta ja Jeesuksesta on olemassa runsaasti todisteita. Jeesuksen elämästä on enemmän historiallisia lähteitä kuin Platonin, Homeroksen, Julius Caesarin tai Aleksanteri Suuren elämästä.
Antiikin Kreikan historian tutkijat joutuvat perustamaan omat tutkimuksensa vain kahdeksaan käsikirjoitukseen, jotka kuvaavat peloponnesolaissotaa. Ne ovat Thukydideen kirjoittamia, ja varhaisin niistä on laadittu noin 1 300 vuotta alkuperäisteoksen valmistumisen jälkeen. Raamatuntutkijoilla on käytössään yli 20 000 Raamatun käsikirjoituskatkelmaa, joista suurin osa on laadittu ennen kuin oli kulunut 200 vuotta Jeesuksen kuolemasta.
 
”Raamattu sisältää enemmän todisteita
uskottavuudestaan kuin kaikki muu muinainen
historiankirjoitus yhteenlaskettuna.”
Sir Isaac Newton

Valehtelija tai mielipuoli?

Jeesus itse julisti olevansa Jumala. Hänen väitteensä on joko täyttä totta tai silkkaa valhetta. Jos Jeesus ei ole Jumala, niin hän oli valehtelija, joka johti ihmisiä tarkoituksellisesti harhaan. Jos hän vilpittömästi uskoi olevansa Jumala mutta ei ollut, hän oli mielipuoli.
Jos pitää Jeesusta valehtelijana, hänet on leimattava pahaksi ihmiseksi.
Jeesus kuitenkin kehotti ihmisiä rehellisyyteen, maksoi mitä maksoi. Hän lupasi heille iankaikkisen elämän, jossa ei ole kipua eikä surua. Hän julisti ihmisille heidän syntinsä anteeksi. Missä hän kulkikin, hän aina auttoi ihmisiä. Hän ei ollut paha.
Ajatus Jeesuksen mielipuolisuudesta ei myöskään ole uskottava. Jeesuksen sanat ja teot eivät olleet häiriintyneen ihmisen sanoja ja tekoja. Hänen kiivaimmatkaan vastustajansa eivät pystyneet osoittamaan virheitä hänen opetuksissaan. Sen sijaan häntä pidettiin vertaansa vailla olevana, syvällisenä ja vaikuttavana opettajana.
 
Jos Jeesus ei ilmoittanut itseään Jumalaksi, 
miksi vain yhtä Jumalaa kunnioittavat lankesivat
hänen jalkoihinsa ja palvoivat häntä Jumalana?

Vai sittenkin Jumalan Poika?

Jos Jeesus ei ollut valehtelija eikä mielipuoli, jäljelle jää yksi
vaihtoehto: hän on se, joka sanoi olevansa: ihmiseksi tullut Jumala. Tämä johtopäätös on looginen ja selittää myös ne ennennäkemättömät ja ihmeelliset asiat, joita tapahtui hänen kauttaan.
Johanneksen evankeliumissa (5:1) kerrotaan miehestä, joka oli sairastanut 38 vuotta. Tavattuaan Jeesuksen mies tuli terveeksi. Toinen mies oli syntynyt

sokeana. Jeesuksen käden kosketuksesta hän sai näkönsä (Johanneksen evankeliumi 9:1). Lasarus oli ollut haudassa neljä päivää mutta heräsi kuolleista Jeesuksen käskystä (Johanneksen evankeliumi 11:38).
Suuria luonnonlakien vastaisia ihmeitä voi olla vaikea uskoa. Silti jopa Jeesuksen vastustajat joutuivat myöntämään niiden tapahtuneen, kun he esimerkiksi näkivät halvaantuneen kävelevän (Johanneksen evankeliumi 5:9–16).
Mistä voima muutokseen?

Elämäsi voi muuttua

Rikollisuus, taloudelliset ongelmat ja inhimillinen kärsimys näyttävät
tulleen maailmaan jäädäkseen. Monet ihmiset kokevat tulevaisuuden epävarmaksi. Jeesus tarjoaa vaihtoehdon. Hän ilmoittaa Raamatussa, että ihmisen on mahdollista saada rauha Jumalan kanssa. Jeesus on tie sovintoon ihmisen ja Jumalan välillä.
Voiman muutokseen ja merkitykselliseen elämään saa Jeesukselta. Raamattu kertoo Jeesuksen syntymästä, opetuksista, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Se välittää myös tiedon siitä, mitä Jeesus meille tarjoaa: rakkautta, anteeksiantamusta ja uuden alun elämälle.
Tämä kirja kertoo, mitä tarkoittaa tuntea Jeesus henkilökohtaisesti ja elää hänen seuraajanaan.

Miksi Jumala on kiinnostunut sinusta?

Jumala loi sinut. Hän rakastaa sinua niin paljon, että haluaa sinun viettävän ikuisuuden kanssaan. Jeesus sanoo: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Johanneksen evankeliumi 3:16)
Profeetta Jeremia kertoo Jumalan ajatuksista sinua kohtaan: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”
(Jeremian kirja 29:11)
Jeesus tuli maailmaan sen vuoksi, että oppisimme tuntemaan Jumalan henkilökohtaisesti. Jeesus myös antaa elämäämme tarkoituksen.

Voitko pelastaa itsesi?

Jumalan alkuperäinen tarkoitus oli, että meillä olisi läheinen suhde ja tiivis yhteys hänen kanssaan. Synti katkaisi tämän yhteyden.
Raamatussa sanotaan: ”Kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta” (Roomalaiskirje 3:23). Hyvistä yrityksistämme huolimatta me toimimme omin päin ja kompastelemme. Se voi olla aktiivista kapinaa Jumalaa vastaan tai passiivista välinpitämättömyyttä.

Raamattu kutsuu tällaisia asenteita synniksi. Synti tarkoittaa hengellistä, henkistä, fyysistä ja iankaikkista eroa Jumalasta, sillä ”synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme” (Roomalaiskirje 6:23).
Ihmiselle on tyypillistä yrittää tavoittaa Jumalaa omin voimin. Se ei
kuitenkaan onnistu. Hyvät tekomme tai uuden filosofian tai elämäntavan omaksuminen eivät riitä. Emme milloinkaan pysty omin voimin välttämään vääriä tekoja.
Kun Jeesus Kristus antoi elämänsä puolestamme, hän avasi ainoan tien yhteyteen Jumalan kanssa. Jeesuksen kautta voimme kokea Jumalan rakkauden ja oppia tuntemaan Jumalaa ja hänen tahtoaan elämäämme varten.
Synti erottaa meidät Jumalasta. Jeesus kuoli ristillä Golgata-nimisellä kukkulalla Jerusalemin ulkopuolella ja otti päälleen rangaistuksen, joka kuuluu meille vääristä teoistamme. Jeesus huusi ristillä: ”Se on täytetty.”
Hänen tarjoamansa sovitus on täydellinen ja riittävä. Siihen ei tarvitse eikä voi lisätä mitään.
Sen sijaan, että yrittäisimme itse saavuttaa Jumalan ponnisteluillamme, voimme yksinkertaisesti vastaanottaa Jeesuksen tarjoaman armon. Jeesus sanoo:
”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Johanneksen evankeliumi 14:6)
Jeesus sanoo myös: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.” (Johanneksen evankeliumi 11:25, 26)
Antaessaan elämänsä puolestamme Jeesus Kristus avasi ainoan tien yhteyteen Jumalan kanssa.  Jeesuksen kautta me voimme kokea Jumalan rakkautta  ja tietää Jumalan tahdon elämäämme varten.

Mitä on usko? Mitä on rakkaus?

Jeesus ei ainoastaan kuollut meidän syntiemme tähden, vaan hän myös nousi kuolleista. Hän voitti kuoleman vallan. Siksi hän voi antaa meille ikuisen elämän. Kun otamme vastaan Jeesuksen Kristuksen Pelastajana ja Herrana, saamme syntimme anteeksi. Alamme kokea hänen rakkauttaan, ja elämämme tarkoitus alkaa kirkastua. Jeesuksen vastaanottaminen merkitsee, että uskot
Jeesuksen olevan Jumalan Poika ja syntiesi sovittaja. 
Jeesuksen sovitustyön vastaanottamista voi kuvata vertauksella junasta, joka on matkalla tietylle pääteasemalle. Pääteaseman nimi on taivas. Jos ihminen ei suostu astumaan junaan, hän ei voi päästä perille pääteasemalle.
Ihmistä ei auta se, että hän tietää, mihin juna on menossa. Hänen on noustava junaan. Matkalippu on jo maksettu – lipun osti Jeesus.
Usko ei tarkoita vain sitä, että hyväksyy älyllisesti Jeesuksen olevan
Jumalan Poika. Jeesus odottaa, että sitoudut häneen henkilökohtaisesti. Jos teet sen ja suostut hänen seuraajakseen, teet elämäsi tärkeimmän ja parhaan päätöksen.
Sitoutuminen tapahtuu kääntymällä Jumalan puoleen ja suostumalla sovintoon hänen kanssaan. Voit tunnustaa, että olet tehnyt väärin Jumalaa,

lähimmäistäsi ja itseäsi kohtaan ja pyytää syntejäsi anteeksi Jumalalta.
Silloin hän tulee elämääsi todelliseksi muutosvoimaksi.
Kun olet valmis tähän päätökseen, sano se Jumalalle. Jos et tiedä, miten muotoilisit sanasi, rukoile näin:
”Herra Jeesus Kristus, tunnustan sinulle syntini.
Kadun pahoja tekojani.
Anna ne minulle anteeksi ja ota minut lapseksesi.
Haluan kääntyä pois kaikesta, minkä tiedän vääräksi.
Uskon, että olet Jeesus Kristus, Jumalan ainoa Poika,
ja että sinä kuolit puolestani sovittaaksesi syntini Golgatalla.
Tahdon seurata sinua.
Tahdon tunnustaa sinut Herrakseni myös ihmisten edessä.
Täytä minut Pyhällä Hengelläsi.
Auta minua ymmärtämään Raamattua.
Kiitos, että lupauksesi mukaan olen nyt Jumalan lapsi ja saan uskoa syntini anteeksi.
Kiitos, että olet kanssani koko ajan.
Aamen.”
 
Rukoiltuasi tämän Jeesus Kristus tulee elämääsi niin kuin hän on luvannut.
Kun hyväksyt sen, mitä Jeesus teki puolestasi, sinusta on tullut Jumalan perheen jäsen.
Kun tunnustamme syntimme, saamme ne anteeksi. Jokainen Jeesukseen uskova ja luottava saa ikuisen elämän. Se alkaa jo nyt ja jatkuu kerran taivaassa,
Jumalan luona.
Kun otamme vastaan Jeesuksen sovitustyön, saamme oikeuden tulla Jumalan lapsiksi. Jumala lupaa Sanassaan: ”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.” (Johanneksen evankeliumi 1:12)
Syntivelkamme on sovitettu. Kun tunnustat syntisi, Jumala antaa syntisi anteeksi. Jumala lupaa sinulle ikuisen asuinsijan luonaan.
Kun otamme vastaan Jeesuksen Kristuksen Pelastajana ja Herrana,  saamme syntimme anteeksi.
Elämämme tarkoitus alkaa kirkastua.

Meille kuuluu lupaus

Ympyrä kuvaa ihmisen elämää ja valtaistuin elämänhallintaa. Ympyrät kuvaavat kolmenlaisia ihmisiä.

Ihminen ilman Jumalaa
Ihminen, jolla ei ole suhdetta Jumalan kanssa, ei ole avannut ovea
Jeesukselle eikä Pyhä Henki siis asu hänessä. Jeesus ei ole osa hänen elämäänsä, vaan Jeesus on ympyrän ulkopuolella. Tällainen ihminen ohjaa itse omaa elämäänsä.

Ihminen hallitsee itse elämäänsä.
Jeesus on elämän ulkopuolella.
Elämän keskipisteenä on oma minä, mikä johtaa usein ristiriitoihin ja turhautumiseen.

Jumalaan luottava kristitty
Jumalaan luottava kristitty on vastaanottanut Jeesuksen Herrakseen ja Pelastajakseen. Hän luottaa Pyhään Henkeen ja elää kristityn elämää. Jeesus ei pelkästään ole tällaisen ihmisen elämässä vaan myös johdattaa sitä.

Jeesus hallitsee ihmisen elämää.
Ihminen seuraa Kristusta.
Mieli on kiinnittynyt Kristukseen, mikä syventää yhteyttä Jumalaan.

Itseensä luottava kristitty
Itseensä luottava kristitty on vastaanottanut Jeesuksen mutta luottaa edelleen omiin ponnistuksiinsa elämässään. Hän pyrkii itse hallitsemaan elämäänsä. Kristus on kyllä tällaisen ihmisen elämässä mutta ei saa ohjata sitä.

Ihminen hallitsee itse elämäänsä.
Jeesus on elämässä mutta ei saa ohjata sitä.
Elämän keskipisteenä on oma minä, mikä johtaa ristiriitoihin ja
turhautumiseen.

Mikä esimerkeistä kuvaa sinua?
Minkä esimerkin haluaisit kuvaavan sinua?

Evääksi kasvuun

Miten Jeesus muuttaa elämäsi?
Onko minun oltava täydellinen ja virheetön, koska olen pyytänyt Jumalaa antamaan minulle anteeksi ja muuttamaan elämäni?
Ei. Kristityn elämä ei ole virheetöntä tai täydellistä. Se on ennen kaikkea elämää Jumalan kanssa, hänen armonsa varassa. Myös kristitty erehtyy ja tekee syntiä ja pyytää sitä anteeksi Jumalalta päivittäin.
Uuden elämäsi alussa sinulla on varmasti monia kysymyksiä ja myös joitakin epäilyksiä. Kun olet kutsunut Jeesuksen elämääsi, suhteesi Jumalaan on varmalla pohjalla. Olet astunut sisälle uuteen elämään, jota elät yhdessä kaikkivaltiaan Jumalan kanssa. 
Seuraavilla sivuilla kerrotaan, mitä tarkoittaa Jumalan lapsena kasvaminen.

Mitä tapahtui, kun kutsuit Jeesuksen elämääsi?

 1. Hän antoi syntisi anteeksi.
  ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto. Näin Jumala on antanut armonsa rikkauden tulla runsaana osaksemme ja suonut meille kaikkea viisautta ja ymmärrystä.” (Efesolaiskirje 1:7–8)
   
 2. Hän antoi sinulle oikeuden tulla Jumalan lapseksi.
  ”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät miehen tahdosta, vaan Jumalasta.”
  (Johanneksen evankeliumi 1:12–13)
   
 3. Hän tuli sinun elämääsi eikä milloinkaan jätä sinua yksin.
  Jeesus sanoo: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matteuksen evankeliumi 28:20) 
  ”Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni, ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois.” (Johanneksen evankeliumi 6:37)
   
 4. Hän antoi sinulle uuden elämän.
  ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut ja uusi on tullut tilalle.” (2. Korinttilaiskirje 5:17)
   
 5. Hän antoi sinulle ikuisen elämän.
  ”– – ja tämä elämä on hänen Pojassaan. Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää. Tämän kaiken olen kirjoittanut teille, Jumalan Poikaan uskoville, jotta tietäisitte, että teillä on iankaikkinen elämä.” (1. Johanneksen kirje 5:11–13)
  Vaikka kuolisit jo tänä iltana, voit olla varma siitä, että saat viettää ikuisuuden Jeesuksen seurassa.
  Kaikki edellä mainittu on mahdollista vain Jeesuksen Kristuksen kautta.
  Näitä asioita ei voi ansaita omilla teoilla, vaan ne ovat Jumalan lahja kaikille, jotka uskovat Jeesukseen. 
  ”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisten tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä.” (Efesolaiskirje 2:8–9)

Miten suhtautua epäilyksiin?

Kun olet nyt kutsunut Jeesuksen elämääsi, sinulla on uusi suhde Jumalaan, taivaalliseen Isääsi. Hän on sinun Isäsi, ja sinä olet hänen lapsensa. Hän antaa anteeksi sinun syntisi. Hän lahjoittaa sinulle uuden elämän ja antaa lupauksen ikuisesta elämästä. Hän ei koskaan petä eikä hylkää sinua.
Vaikka olet antanut elämäsi Jumalalle, sinulle saattaa tulla epäilyksen hetkiä. Sinusta saattaa tuntua, että et olekaan oikea kristitty.
Monet seikat vaikuttavat tunteisiimme, esimerkiksi terveys, elämäntilanteet ja ihmissuhteet. Tunteet vaihtelevat, eikä niihin voi luottaa. Usko ei riipu tunteista. Tuntui miltä tuntui, voit luottaa siihen, mitä Jumala sanoo ja lupaa Raamatussa. Voit aina tuoda kaikki huolesi Jumalalle rukouksessa, myös epäilyksesi.

Miten suhtautua syntiin?

Synti tarkoittaa sitä, että puhumme, ajattelemme ja teemme asioita, jotka eivät ole Jumalan mielen mukaisia ja rikkovat suhteitamme toisiin ihmisiin.
Kun vanhat tavat ja asenteet pyrkivät esiin, älä lannistu. Olet edelleen Jumalan lapsi. Olet täysin armahdettu, mutta joudut aina välillä toteamaan, että taas tuli tehtyä väärin. Kadu syntiä ja tunnusta se Jumalalle.
Jos huomaat tahtovasi tehdä jotain väärää, voit kertoa siitä rukouksessa Jumalalle. Muista, että kaikki tekevät syntiä. Luit aivan oikein: myös kaikki kristityt tekevät syntiä. Siksi tarvitsemme Jumalan anteeksiantoa joka päivä.
”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Johanneksen evankeliumi 3:16)
”Te olitte kuolleita rikkomustenne ja ympärileikkaamattomuutenne vuoksi, mutta Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulaamalla sen ristiin.”
(Kolossalaiskirje 2:13, 14)
”Ei hän maksanut meille syntiemme mukaan, ei rangaissut niin kuin olisimme ansainneet. Sillä niin kuin taivas on korkea maan yllä, niin on Herran armo suuri niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas hän siirtää meidän syntimme.” (Psalmi 103:10–12)
Vaikka anteeksianto on täydellinen, kannattaa päivittäin käsitellä asiat, jotka hiertävät jumalasuhteessamme. Synnin tunnustaminen on tärkeää.
”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja
vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1. Johanneksen kirje 1:9)
Kun Jumala palauttaa mieleesi jonkin synnin,
• tunnusta se Jumalalle,
• kiitä Jumalaa hänen anteeksiannostaan,
• pyydä Jumalaa muuttamaan väärät asenteet ja teot. Voit luottaa siihen, että hän myös tekee niin.
Käänny Jumalan puoleen ja samalla pois synnistä. Kyseessä on parannuksen teko, joka eheyttää suhteesi Jumalaan ja myös lähimmäisiisi.
”Minä tunnustin sinulle syntini, en salannut pahoja tekojani. Minä sanoin:
’Tunnustan syntini Herralle.’ Sinä annoit anteeksi pahat tekoni, otit pois syntieni taakan.” (Psalmi 32:5)
Luota Jumalan sanaan, Raamattuun. Se ilmoittaa sinulle, että olet
armahdettu. Älä kuuntele tunteitasi, jos ne väittävät muuta.
Jumala rohkaisee meitä korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamamme väärät tekomme siinä määrin kuin se on mahdollista ja pyytämään anteeksi niiltä, joita olemme kohdelleet väärin. Ihmissuhteemme voivat näin parantua ja vahvistua.
Etsi luotettava uskova ystävä, jonka kanssa voit puhua sinua vaivaavista asioista ja rukoilla niiden puolesta. Hakeudu mukaan seurakunnan toimintaan.

Seurakunnassa on luotettavia sielunhoitajia, ja siellä saat raamatunopetusta.
Jumala varustaa sinut voimallaan elämään kristityn elämää.

Seurakunta ja uskovien yhteys

Raamattu kehottaa meitä viettämään aikaa muiden kristittyjen kanssa. Voimme keskustella ja jakaa kokemuksia sekä rohkaista ja tukea toisiamme.
Mene mukaan johonkin seurakuntaan, kristilliseen yhteisöön sekä rukous- tai raamattupiiriin. Kerro yhdelle ihmiselle, esimerkiksi ystävällesi, tällä viikolla, että olet tehnyt elämäsi tärkeimmän päätöksen ja luonut henkilökohtaisen suhteen Jeesukseen.
”Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin. Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.” (Heprealaiskirje 10:24, 25)
Seurakunnassa tapaat muita kristittyjä ja opit tuntemaan Jumalaa.
Seurakunnassa voit myös käydä ehtoollisella, joka vahvistaa uskoasi siihen, että Jeesuksen sovitustyö koskee juuri sinua. Raamattutunnit ja muut kristilliset tilaisuudet sekä kristilliset tv- ja radio-ohjelmat ovat myös hyödyllisiä, kun haluaa kasvaa uskossa.

Pyhä Henki

Jotta voimme toimia Jumalan mielen mukaan, tarvitsemme voimaa Pyhältä Hengeltä, joka asuu kaikissa Jeesukseen uskovissa.

Pyhä Henki on Jumala.
”Kuka muu kuin ihmisen oma henki tietää, mitä ihmisessä on? Samoin vain Jumalan Henki tietää, mitä Jumalassa on. Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan Jumalan oman Hengen, jotta tietäisimme, mitä hän on lahjoittanut meille.” (1. Korinttilaiskirje 2:11, 12)

Pyhä Henki asuu sinussa.
”Te ette kuitenkaan elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä.” (Roomalaiskirje 8:9)
”Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.” (Luukkaan evankeliumi 11:13)
”Kukaan ei myöskään voi sanoa: ’Jeesus on Herra’, muuten kuin Pyhän Hengen vaikutuksesta.” (1. Korinttilaiskirje 12:3)

Pyhä Henki paljastaa synnin.
”Ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä synti on, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio.” (Johanneksen evankeliumi 16:8)

Pyhä Henki opettaa totuuden.
”Ja kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva.” (Johanneksen evankeliumi 16:13)

Pyhä Henki kirkastaa aina Jeesusta.
Jeesus sanoo: ”Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta.” (Johanneksen evankeliumi 16:14) 
Jeesus sanoo: ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.” (Johanneksen evankeliumi 15:4, 5)

Pyhä Henki vahvistaa suhdettasi Jumalaan.
”Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ’Abba! Isä!’
Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.” (Roomalaiskirje 8:14–16)

Pyhä Henki muuttaa sinua Jeesuksen kaltaiseksi.
”Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys,
ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.”
(Galatalaiskirje 5:22, 23a)
Efesolaiskirjeessä (5:18) Jumala kehottaa: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.”
”Kun kerran olette ottaneet omaksenne Herran Kristuksen Jeesuksen, eläkää hänen yhteydessään. Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu. Kaikukoon kiitoksenne
runsaana.” (Kolossalaiskirje 2:6, 7)
Pyhä Henki on kristityn elämän voimanlähde. Koska Jumala tahtoo täyttää sinut Pyhällä Hengellä ja juurruttaa sinut Jeesukseen Kristukseen, voit luottaa siihen, että hän tekee sen, kun sitä rukouksessa pyydät. 
Miten voit oppia tuntemaan Jumalaa paremmin? Vastaus löytyy seuraavasta jaksosta.

Raamattu ja rukous

Varaa aikaa ja sopiva paikka päivittäiseen Raamatun lukemiseen ja rukoukseen.
Raamatun lukemisen voit aloittaa esimerkiksi Johanneksen evankeliumista. Sen luettuasi voit siirtyä muihin evankeliumeihin ja Uuden testamentin kirjeisiin. Uusi testamentti tutustuttaa Jeesukseen ja hänen opetuksiinsa.
Voit lukiessasi alleviivata jakeita, jotka puhuttelevat sinua. Rukoile ja pyydä Jumalaa avaamaan sinulle lukemaasi, että hän ohjaisi sinua ymmärtämään Raamattua ja soveltamaan sen opetuksia elämässäsi. Kristillistä kirjallisuutta ja muuta uskoa rakentavaa materiaalia voit hankkia kristillisistä kirjakaupoista, verkkokirjakaupoista sekä seurakuntien ja hengellisten tapahtumien kirjamyyntipisteistä.

Rukoile päivittäin. Rukouksessa kerromme Jumalalle ajatuksemme ja tarpeemme. Jeesus itse opetti Isä meidän -rukouksessa rukoilemaan jokapäiväistä leipää. Arkiset tarpeemme ja huolemme ovat Jumalalle tärkeitä.
Voit rukoilla myös muiden puolesta. Jeesus kehotti siunaamaan toisia ihmisiä, jopa niitä, jotka ovat meitä vastaan. Rukouksessa ilmaisemme myös toiveemme, että hänen tahtonsa tapahtuisi meidän elämässämme. 
”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Filippiläiskirje 4:6, 7)
”Me saamme rohkeasti lähestyä Jumalaa uskoen, että hän kuulee meitä, mitä sitten pyydämmekin hänen tahtonsa mukaisesti. Ja kun tiedämme hänen kuulevan kaikki pyyntömme, tiedämme myös, että saamme sen mitä häneltä pyydämme.” (1. Johanneksen kirje 5:14, 15)
Kun rukoilemme, Jumala kuulee ja vastaa meille hyväksi katsomallaan tavalla. Kiitos on osa rukousta. Voit kiittää Jumalaa kaikista niistä hyvistä asioista, joita hän on sinulle antanut.
”Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen
omilta.” (1. Tessalonikalaiskirje 5:18)
”Kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.” (Efesolaiskirje 5:20)
Voit käyttää myös Jeesuksen opettamaa Isä meidän -rukousta: 
 
Isä meidän, joka olet taivaissa!
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi,
myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä
meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille,
jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen,
vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta
ja voima ja kunnia iankaikkisesti.
Aamen.
 
Seurakunnassa tai muussa pienryhmässä voit rukoilla yhdessä toisten uskovien kanssa ja lukea Raamattua.

Kerro Jeesuksesta

Olemme päivittäin tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät vielä tunne Jumalaa. Suhteemme Jeesukseen tulee esiin sanoissamme ja teoissamme.
Siksi uskovaa ihmistä kutsutaan joskus viidenneksi evankeliumiksi.

Uskovan tärkeä tehtävä ja etuoikeus on viedä sanomaa Jeesuksesta eteenpäin.
Myös hänen elämänsä kertoo muille, että Jeesus on ainoa nimi ja ainoa tie, jonka kautta voi pelastua.
”Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla.” (Apostolien teot 4:12)
Jeesus sanoo: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni:
kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matteuksen evankeliumi 28:19, 20)

Lopuksi

Mene mukaan seurakuntaan, kristilliseen yhteisöön ja raamattu- tai
rukouspiiriin. Tarvitset muiden uskovien yhteyttä ja tukea.
Vietä aikaa rukouksessa ja Raamattua lukien. Näin opit tuntemaan Jumalaa ja hänen tahtoaan ja kasvat uskossa. Pyhä Henki tekee työtään sinussa. 
Käy säännöllisesti seurakunnassa, vietä aikaa muiden uskovien kanssa ja kerro Jeesuksesta myös muille.
Tahdomme toivottaa sinut tervetulleeksi Jumalan lasten joukkoon ja rohkaista sinua valitsemallasi uudella tiellä. Siunaamme sinua Herran siunauksella: 
 
Herra siunatkoon sinua
ja varjelkoon sinua,
Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle
ja olkoon sinulle armollinen,
Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi
ja antakoon sinulle rauhan.
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. 
 
Aamen.